Ugrás a tartalomra

Gasztro Oscart nyert az Olchili

2024. augusztus 14. szerda
A budafoki Kőszegi Olivér sikert sikerre halmoz a termékeivel
Gasztro Oscart nyert az Olchili

Korábban Texasban, Amerika leghíresebb és legnagyobb chilis gasztronómiai versenyén, a 26. Zest Fest Fiery Food Challange-en világbajnoki aranyérmes lett Kőszegi Olivér FlaMangó terméke. Legutóbbi sikere pedig a gasztro Oscarként is emlegetett, 2024-es Great Taste Awards, ahol az Olchili Top 3 Mix Smoked Hot Sauce-a díjat kapott.

A füstös és tüzes Carolina Reaper, Trinidad Moruga Scorpion, valamint a Ghost chili kombinációja lenyűgözte a zsűrit, így mostantól Kőszegi Olivér büszkén tüntetheti fel rajta a Great Taste győztes logóját.

Mint arról korában beszámoltunk, extra erős szószaival, chilis mustárjaival, egyedi savanyúságaival, lekvárjaival és szörpjeivel Kőszegi Olivér is egyike azoknak, akik portékáikkal becsalogatják a vevőket a Budafoki Szomszédok Piacára szombat délelőtt.

A huszonhárom éves fiatalember nemrég a Savoya Parkban, a kézművesvásáron kóstoltatta az érdeklődőkkel és mutatta be Dél-Budán Olchili néven futó termékeit, amelyek közül 2022-ben FlaMangó szósza nyert világbajnoki aranyérmet a Texasban rendezett 26. Zest Fest-Fiery Food Challenge versenyen, ahol egy évvel korábban chilis mustárja végzett az első helyen a közel száztagú zsűri értékelése alapján.

A fiatalember elmondta: a nagyszüleinek köszönhetően ötéves kora óta fogyasztja chilivel az ételeket. Már akkor „erősevő” volt, és elképzelhetetlennek tartotta, hogy anélkül is meg lehet bármit enni. Tizennégy évesen kezdett bele a „termesztésbe”, amikor nagybátyja Mexikóból hazatérve Jalapeno és Habanero chilimaggal lepte meg. Ezeket elültette, és lett belőlük néhány chilipalántája. Ma már 2400 bokor chilit és 400 tő paradicsomot nevel. A lekvár készítése is a gyerekkorához fűződik. Nyáron, amikor unatkozott, lekvárt főzött, később szószokkal, krémekkel kísérletezett. A szakdolgozatát azonban a chilipaprikák kapszaicintartalmának vizsgálatából írta, mert reméli, hogy a levont konklúziók segítik majd a vállalkozása továbbfejlesztését is. 

(VH - huszonketto.hu)